Agenda

 

Dag van de Grondwet - Սահմանադրության օր - Sahmanadrutyan Or
5 juli

Sinds 1995 krijgt men in Armenië een vrije dag op de Dag van de Grondwet.

 

 

 

Onafhankelijkheidsdag - Անկախության օր - Ankakhutyan or
21 september - Armenië

Op 21 september wordt er in Armenië Onafhankelijkheidsdag gevierd. Deze dag wordt sinds 1991 gevierd. Op deze dag herdenkt men dat Armenië onafhankelijk werd van de Sovjet Unie.


Lees verder...

De statistiek

Vandaag 111
Deze week 377
Deze maand 3052
Sinds 11-2008 926508

Literatuur
 

 


 

Armeense literatuur

Mesrop MasjtotsHet begin
De Armeense literatuur begint rond het jaar 400 A.D. met de uitvinding van het Armeense alfabet door Mesrop Masjtots.
In de eerste eeuwen verschijnt er vooral religieuze literatuur, zoals Armeense bijbelvertalingen op basis van Griekse en Syrische geschriften. Een ander populair genre binnen de religieuze literatuur zijn de heiligenlevens, beschrijvingen van het leven van diverse heiligen.

De Middeleeuwen
Het belangrijkste werk uit de Middeleeuwen gaat over David van Sassoun, een nationale held die de Arabieren verdreef en de Armeense onafhankelijkheid herstelde. De verhalen werden 1000 jaar lang oraal overgedragen en pas in de 19e eeuw op schrift gesteld. De verhalen over David van Sassoun zijn een mengeling van geschiedenis en legenden, vergelijkbaar met koning Arthur in Ierland.

18e eeuw
In de 18e eeuw was Armenië rijk aan troubadours, rondtrekkende muzikanten die hun verhalen zongen. De grootste van deze troubadours was Sajat Nova.

Moderne tijd
Chatsjatoer AbovjanChatsjatoer Abovjan wordt beschouwd als de vader van de moderne Armeense literatuur. Hij verruilde het klassieke Armeens voor het moderne Armeens. Zijn bekendste werk is Verk Hayastani (De Wonden van Armenië). Andere invloedrijke schrijvers uit de 19e eeuw waren Krikor Zohrab (schrijver, activist en advocaat, hij werd in 1915 vermoord tijdens de Armeense genocide) Mikael Nalbandjan (dichter en schrijver van het Armeense volkslied), Raffi (pseudoniem van Hakob Melik Hakobjan) en Ghazaros Aghajan (de schrijver van het volkssprookje Aregnazan of de Magische Wereld)
Belangrijke schrijvers uit de 20e eeuw waren de dichter Hovhannes Shiraz, Silva Kaputikyan (De 'Grande Dame' van de Armeense poëzie), Vahan Tekejan (De 'Prins van de Armeense poëzie', vooral bekend om zijn sonnetten) Atom Jarjanian (Een dichter die schreef onder het pseudoniem Siamanto. Hij werd in 1915 vermoord tijdens de Armeense genocide), Rupen Zartarian (dichter, ook vermoord in 1915) de satirici Hagop Baronjan en Jervant Odjan, Avetis Aharonyan (politicus en schrijver), Atrpet (pseudoniem van Sargis Moebajeajian) Garegin Njdeh, Gostan Zarian, Nigol Aghpalian. en Levon Sjant (dichter, toneelschrijver en romanschrijver).
Hedendaagse Armeense schrijvers zijn Zori Balayan, Razmik Davoyan en Vahram Sahakian.

 

 
2024 H. Schoonekamp | contact | Talennet | sitemap..

Citaat van de dag

"Ինչքան լեզու իմանաս՝ այնքան մարդ էս
Inchqan lezoo imanas, aynqan mart es.
Je bent zoveel mens als het aantal talen dat je spreekt. "
- Armeens spreekwoord -

Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.